SEO

Sökmotoroptimering är det svenska ordet för Search Engine Optimization som förkortas till SEO. Det handlar om att få din hemsida att synas högt upp bland sökresultatet hos sökmotorerna i princip hos Google då det är den största sökmotorn de flesta använder idag.

Vad är sökmotoroptimering enligt Wikipedia?

Definition från

”Sökmotoroptimering är ett samlingsnamn för de metoder och tekniker som används för att få en hemsida att synas så högt upp som möjligt vid sökningar i sökmotorer. Eftersom rangordningen av hemsidor sker automatiskt genom algoritmer kan man försöka få en fördel genom att optimera den bedömning av en hemsida som sökmotorerna gör genom att genomföra ändringar i de faktorer som algoritmerna tar hänsyn till.”

När du gör en sökning på Google så rangordnar sökmotorn sidorna utefter hur relevanta de bedöms vara för just ditt sökord.

Hur optimerar och anpassar man då en hemsida så att den ska placera sig bra i sökmotorerna? För att förstå det behöver man första vilka faktorer det är som påverkar resultatet i sökmotorn.


Vilka faktorer är viktiga för min sökoptimering?

Hur vet man då att ens hemsida är optimerad och har relevant innehåll? Vet man vilka faktorerna som påverkar sökresultaten är kan man då anpassa en hemsida efter de och på så sätt optimera hemsidan i sökresultaten.

Sökmotorerna delar dock inte med sig av vilka faktorerna är och hur pass stor roll varje faktor har, men Google är dock tydliga med vilka riktlinjer de vill at man håller sig till för att de lättare ska kunna hitta, genomsöka och indexera din hemsida.


Hur vet man då att ens hemsida är optimerad och har relevant innehåll? Vet man vilka faktorerna som påverkar sökresultaten är kan man då anpassa en hemsida efter de och på sätt optimera hemsidan i sökresultaten. 

Sökmotorerna delar dock inte med sig av vilka faktorerna är och hur pass stor roll varje faktor har, men Google är dock tydliga med vilka riktlinjer de vill att man håller sig till för att de lättare ska kunna hitta, genomsöka och indexera din hemsida.

Faktorer som är viktiga för din sökmotoroptimering:

  • Titlar, rubriker
  • Hur gammal domänen är
  • Bilder
  • Antal externa länkar till webbplatsen
  • Relevanta länkar
  • Interna länkar
  • Texten på sidan
  • Laddningstider på webbplatsen
  • Vad som står i URL:erna

Hur ska jag komma igång med sökmotoroptimering?

För dig som är tekniskt och vill lära dig sökmotoroptimering på egen hand finns det bra information på nätet samt bra böcker på engelska och svenska om sökmotoroptimering.

Vill man inte lära sig att göra sin sökmotoroptimering på egen hand kan man ta hjälp av företag och konsulter som är experter på SEO. Hoppas du vet mer om vad sökmotoroptimering är och har du några frågor får du gärna ta kontakt med oss så kan vi förklara mer om hur SEO funkar.