Vanliga bildformat.

Vanliga bildformat.

Det finns många format för bilder, men några vanliga format är:

  1. JPEG (Joint Photographic Experts Group): Detta är det vanligaste formatet för digitala fotografier. JPEG-komprimering används för att minska filstorleken och kan leda till en viss förlust av bildkvalitet.
  2. PNG (Portable Network Graphics): Detta format stöder genomskinlighet och används ofta för grafik och ikoner.
  3. TIFF (Tagged Image File Format): Detta format används ofta i professionella miljöer eftersom det har högre kvalitet än JPEG och stöder lagring av stora mängder data.
  4. GIF (Graphics Interchange Format): Detta format är vanligtvis används för enkla animationer eller grafik som har få färger.
  5. RAW (Raw Image Format): Detta format används av professionella fotografer eftersom det ger maximal flexibilitet och bildkvalitet genom att spara all information som samlats in av kameran.

Vad är en bra upplösning för foton?

Det beror på vad fotot ska användas till. Om det ska användas för tryck (till exempel i en tidning eller bok), så krävs vanligtvis högre upplösning än om det bara ska användas på webben. En vanlig upplösning för tryck brukar vara 300 dpi (dots per inch), medan för webb kan en lägre upplösning på 72 dpi fungera bra.

En bra allmän riktlinje för upplösning är att ha så hög upplösning som möjligt för att möjliggöra olika användningsområden, men utan att filstorleken blir alltför stor och tar upp onödig lagringsutrymme.

Categories:

Tags:

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *